woensdag 30 april 2014

1 maart 2014

Beste sponsors, vrienden enbelangstellenden,
In december 2013 januari 2014 zijn wij weer in Sir Lowry’s Pass Village geweestHet was in die tijd schoolvakantie (de zomervakantie) en we hebben veel kunnen doen, zowel voor de Soupkitchen als voor het scholingsproject. 

De soupkitchen
Het gaat goed met de soupkitchen. Het is alle dagen een drukte van belang en zoals jullie weten is het in de schoolvakanties extra druk want dan zijn ook de schoolkeukens dicht. Maar ondanks de drukte heeft Pearl kans gezien on de keuken “op te leuken”. Op de foto hieronder zien jullie nu een huiselijk stukje van de Soupkitchen.  De voorraad vitamines was op dus hebben we actie ondernomen om te regelen dat er ook weer in 
2014 dagelijks een portie vitamines voor alle kinderen beschikbaar is. We hebben weer een voorraad aangelegd voor circa 3 maanden (36 jerrycans van 2,5 liter) en met een Pharmacie afgesproken dat we direct vanuit Nederland met hen voor opvolgende voorraden kunnen zorgen.

Zoals altijd hebben we ook nu weer zo veel mogelijk kleding meegenomen voor de kinderen. We konden nu ruim 20 kg. meenemen, dus dat was erg mooi. Eén van de kinderen had een jas weten te bemachtigen en ja, dan moet je die ook dragen, warm of niet warm. Het kind op onderstaande foto draagt zijn bontjas ook bij 35°C.

De hulpen in de Soupkitchen zijn van ’s-morgens vroeg tot diep in de middag bezig om dagelijks de circa 300 maaltijden te verzorgen. Dus tussen de etenstijden door is het druk met de voorbereidingen voor de volgende maaltijd of al weer voor de volgende dag. Op onderstaande foto zien jullie Linda en Sally die buiten naast de Soupkitchen, in de schaduw onder de luifel, aan het werk zijn met het schoonmaken van de groentes.
Mandela
Op de dag voordat wij van huis gingen was Nelson Mandela overleden. De eerste week van ons 
bezoek was een rouwperiode in Zuid-Afrika maar de officiele plechtigheden speelden zich af in het noorden, Johannesburg en Pretoria.
Op 15 december, de dag van de begrafenis van Mandela, was er een officiele grootse plechtigheid in Kaapstad, op de Grand Parade. Wij zijn daar geweest en het was erg indrukwekkend.Voor ons ook heel bijzonder om zo’n moment mee te kunnen maken, ter plaatse, tussen alle lokale mensen met hun eigen, vaak aangrijpende uitingen van verdriet en medeleven.
We hebben er ook een paar foto’s van gemaakt. 


Scholingsproject:
In 2013 waren twee van onze kinderen “in matriek”; graad 12, de afstudeerklas van de highschool; Bradley en Ashley. !! Ze zijn allebei geslaagd !! Een mooie prestatie van beiden en het geeft ons ook weer inspiratie om verder te gaan met ons werk voor de kinderen en vertrouwen in de toekomst. Bradley wordt al sinds 2008 door onze Stichting (en dus door u) gesponsord. Hij wil graag officier worden bij de verkeerspolitie en was in januari 2014 al druk hiervoor aan het solliciteren. Ashley wil graag nog verder studeren en was bezig met inschrijving op een College. Bradley is ons en Pearl persoonlijk komen bedanken voor onze hulp gedurende de afgelopen 6 jaren en hij vroeg ons nog speciaal of we dat ook voor de andere kinderen willen blijven doen.  Als grote verrassing had hij voor ieder van ons een glas met daarin chocolaatjes meegenomen. ! Allemaal blij !

Kerst-uitje:
In voorgaande jaren organiseerden wij voor de kinderen van de Village een kerstbijeenkomst in de 
communityhall, met eten en een cadeautje voor ieder kind. In de tijd werd dit evenement steeds groter en in 2012 hadden we 400 kinderen te gast. Maar dit was het plafond voor de organisatie. De communityhall kan niet meer dan 400 kinderen verwerken en ook de catering bereikte zijn grens. Naast de 400 kinderen stonden er in 2012 nog veel kinderen buiten te wachten en voor 2013 zag het er naar uit dat er wel ca. 600 kinderen zich zouden melden.We hebben dan ook besloten om het evenement een nieuwe vorm te geven, met een kleiner aantal kinderen en om teleurstelling van andere kinderen te voorkomen, niet meer in de Village. 
Dus: zo bedacht, zo gedaan. We hebben voor deze dag (17 december) twee grote bussen gehuurd en Pearl heeft in de dagen ervoor ca. 100 kinderen in de basisschoolleeftijd uit het dorp geselecteerd om mee te gaan. Voor de begeleiding hebben we onze eigen grotere highschoolkinderen meegenomen zodat we in totaal op ongeveer 120 personen uitkwamen. Op ongeveer een halfuurtje rijden met de bus is een evenementenpark (Root 44) waar die dag ook een kindervoorstelling was in een grote tent. 
Het was in het Afrikaans zodat ook alle kleine kinderen het konden verstaan. Toen we de bus 
ingingen bleken er toch 120 kinderen te zijn (in plaats van de geplande 100) maar ja, dat kan ook wel. De 20 extra mochten gratis in de voorstelling dus dat was al mooi.

Gedurende de voorstelling hebben we bij een kraam op het park 150 pannenkoeken besteld. De bakker kon dus aan de slag. Na de voorstelling mochten we van de organisatie van het park met al onze kinderen gebruik maken van een playground. Gelukkig stond hier een hekwerkje omheen zodat we alle kinderen goed in de gaten konden houden. Er was een echt luchtkussen en ook een zandbak dus iedereen had dik plezier.Intussen was de bakker gearriveerd zodat we allemaal met limonade en een appel toe van de pannenkoeken konden genieten.


Naast de playground was een grote evenemententent met allerlei kraampjes en een aantal kermisattrakties. Maar dat is natuurlijk allemaal tegen betaling dus daar kunnen wij met 140  Eén van de kraampjes was voor suikerspinnen en de dame die daar in stond kwam ons vragen wat we nu toch deden met zoveel kinderen. Na onze uitleg over de herkomst van de kinderen kwam ze een grote hoeveelheid snoep brengen die we aan alle kinderen mochten uitdelen. Na nog een halfuurtje kwam deze dame weer naar ons toe: ze had overlegd met de exploitant van de kermisattracties en nu mochten al onze kinderen gratis een keer mee in een attractie. Wel georganiseerd, 15 kinderen tegelijk erin en er weer uit, want anders kon de chaos te groot worden. Jullie kunnen je wel voorstellen dat het een bijzondere ervaring was voor alle kinderen, de grootst mogelijke pret.Heel veel dank aan vooral de suikerspinnendame en de kermisexploitant !!!                                                       En daarna meteen weer de bussen in, terug naar de Village.
Natuurlijk dolle pret onderweg, zingend en joelend als de ene bus de andere weer eens voorbijging. Maar de kleinsten waren zo moe dat ze onderweg tegen elkaar in slaap vielen.Ook bij terugkomst in het dorp werd er luidkeels vanuit de open raampjes gezongen, het leek wel een intocht, en bij het uitstappen kregen alle kinderen nog een kerstcadeautje. Het was een erg geslaagd evenement dat we wellicht volgende keer kunnen herhalen.
Wordt binnenkort vervolgd !
We hopen dat u met plezier en belangstelling dit verslag leest en natuurlijk houden we u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
Mocht u intussen al vragen hebben over onze activiteieten ofhet project:                                         aarzel niet om ons te vragen, te emailen of te bellen. Wij informeren u graag.
Vriendelijke groeten,
Namens de Stichting Children’s Foodure,                                                                                                             Henk en Leny Schaap                                                                                                                                              tel.: 035  52 65 076
www.childrensfoodure.com

Geen opmerkingen: