woensdag 30 april 2014

2 maart 2014

Beste sponsors, vrienden en belangstellenden,

Als vervolg op het vorige bericht van 1 maart, volgt hier het verslag over januari 2014.

Het schoolproject:
We hebben van (bijna) alle kinderen hun schoolrapporten ontvangen.
De highschool:           
De resultaten waren ten opzichte van onze verwachtingen van oktober 2013 wel wat verbeterd maar over het geheel bezien was het niet zo goed. Enkele kinderen toonden geen inzet meer; ze gingen ook niet meer naar school of spijbelden veel te vaak. We hebben met al onze highschool kinderen meerdere keren gesproken om ze er van te doordingen dat ze alleen met een grote persoonlijke inzet succes kunnen behalen en dat ook wij ze niet kunnen helpen als ze zelf geen inzet tonen. We hebben afscheid moeten nemen van 5 kinderen en de overgevleven 22 highschoolkinderen waren bijna allemaal wel bevorderd naar een hogere klas. En ook onze twee matriek-scholieren zijn allebei geslaagd; dat geeft wel een goed gevoel. We hebben slechts 2 zittenblijvers.Het is duidelijk te merken dat van highschoolkinderen meer eigen initiatief en inzet wordt verwacht wat voor hen erg moeilijk is. Alle overgebleven highschoolkinderen (dat zijn er nu 20 in ons project) zijn met goede zin het nieuwe schooljaar 2014 begonnen.

De primeryschool:         
                                                           
De resultaten van de primeryschool-kinderen zijn beter dan van de highschool-kinderen. Van deze kinderen zijn er 3 blijven zitten maar die krijgen nog een tweede kans. We hebben 6 nieuwe
kinderen in ons project kunnen opnemen zodat we nu 32 kinderen van de primery in ons project hebben.

De huiswerkklas:                                                                                                                             
Naar onze ervaringen hebben de schoolkinderen echt meer aandacht en begeleiding nodig, dan dat hun op de scholen wordt geboden om succesvol te zijn/worden. De Stichting heeft gelukkig door de bijdragen van de sponsors wat meer financiële armslag gekregen zodat we in de gelegenheid zijn om de activiteiten van de huiswerkklas uit te breiden. Onze eerste huiswerkklas-leraar is vertrokken maar we hebben gelukkig een andere leraar gevonden die op 4 middagen in de week, na de reguliere schooltijd, onze kinderen kan helpen. Daarnaast hebben we het werk van de tweede leerkracht die tot 2013 altijd op twee middagen per week bijles gaf  kunnen uitbreiden tot ook 4 middagen per week. 
De huiswerkklas loopt op 3 middagen per week voor de highschoolkinderen en op 1 middag per week voor de primery kinderen. We hopen dat we op deze manier de resultaten voor onze schoolkinderen kunnen verbeteren. Natuurlijk moeten alle kinderen ook eigen inzet tonen en is het 
bezoeken van de huiswerkklas een verplichting. We hebben er veel vertrouwen in dat een en ander haar vruchten zal gaan afwerpen.

Eén kind gevolgd:             
Eén van de meisjes is door de Stichting vele jaren gesponsord maar kreeg in 2012, ze was toen op de highschool en 15 jaar oud, een baby. Ze was niet meer in staat om naar school te gaan en verdween dus uit ons programma. Nu, ruim een jaar later, hebben wij haar weer ontmoet. Ze ziet er goed uit en ook met haar kindje gaat het goed. Ze bedankte ons nog wel voor wat we voor haar in het verleden hebben gedaan en ze realiseert zich nu wel dat het erg jammer is dat ze haar studie niet heeft afgemaakt. Dit is ook niet het leven wat wij voor haar wilden maar zij is er wel tevreden mee. Ze werkt nu in de winkel bij de Shoprite en heeft haar werk gekregen omdat ze toch wel een aantal jaren highschool heeft gedaan. We zijn toch blij voor haar.

De pretdag:

We hebben op 13 januari 2014 weer een pretdag georganiseerd. Deze keer dus alleen voor de 
highschoolkinderen waardoor we een meer gericht programma konden maken. We gingen met onze 20 kinderen, de huiswerkklasleraar en wij (dus 25 personen) in twee taxibusjes naar Kaapstad. 
Limonade en chips mee voor onderweg en een uurtje later kwamen we bij een museum. Het museum geeft een overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van Afrika, in het bijzonder het zuiden, door de eeuwen heen. Het heeft ook prachtige en levensgrote geraamtes e.d. van dieren. Hierna gingen we door de naastgelegen botanische tuin naar een restaurantje waar we op het terras een lunch voor allemaal hadden gereserveerd. Schot in de roos: een grote hamburger met frites en een grote cola.
Na de lunch gingen we naar het planetarium. Een grote belevenis. In het stikdonker, achterover 
liggend op grote stoelen, kijken naar een bewegende sterrenhemel. Natuurlijk met uitleg over het 
zwarte gat. 
Aan het eind van de middag brachten de taxibusjes ons weer terug naar de Village. Het was een 
prachtige dag met enerzijds een mooi educatieve invulling maar ook een pretlunchtijd. Onderstaand een foto van de ontvangstruimte in het museum.


Schoolbenodigdheden:                                                                                                                       
Het is altijd weer veel werk om alle kinderen te voorzien van wat ze nodig hebben voor schoolartikelen, uniformen en kleding. We hebben al wel uit voorgaande jaren een opzet waarbij we van alle kinderen de kledingmaten vragen en die op lijsten doorgeven aan een lokale winkel, de Pepstores. Het personeel van de Pepstores weet al wat we willen en maakt dan voor ieder kind een individuele zak waarin alle spullen zitten voor dat kind. Zo gaat het goed. Maar wat blijkt nu: de kinderen en hun ouders weten zelf niet welke kledingmaten ze hebben dus zien we opgaven waarbij de kleding- en schoenmaten kleiner zijn dan die van vorig jaar. Nu alle kinderen maar weer op een rij gezet en stuk voor stuk alle maten opgenomen. De Pepstores heeft weer prima werk geleverd en na een week konden we alle zakken gaan ophalen met het “bakkie”.  
Uit de Village hebben we een van de grote jongens meegenomen om te helpen.Om te voorkomen dat we onderweg niet een aantal zakken kwijtraken gaat onze “handyman”er dan wel bovenop liggen.
In de Village alle zakken weer uitgeladen bij de soupkitchen en ze allemaal op alfabet gerangschikt Alle kinderen, en evt. de moeders, stonden al te wachten en konden op afroep hun spullen in ontvangst nemen. Uiteraard waren er weer een paar niet komen opdagen, maar twee dagen later was alles verdeeld.

De schooluniformen voor de primeryschool:
De schooluniformen zijn een hoofdstuk apart. Voor de highschool zijn de uniformen kant en klaar te koop, dus dat hebben we ook gedaan, maar voor de primeryschool is dat er niet meer. Iedere school heeft zijn eigen kleuren enz. en dan zijn de hoeveelheden per school te weinig om het in het groot te produceren. We laten de benodigde uniformen dan ook “tailermade” maken.  We hebben daarvoor een klein naai-atelier gevonden waar twee locale vrouwen dit werk voor ons doen. We moeten daar wel eerst een aanbetaling doen om de stoffen die ze moeten kopen te financieren en bij aflevering de rest, in contanten, maar ze leveren prima werk en uiteindelijk is het nog goedkoper dan wat voorheen in de winkel moest worden betaald. Bovendien genereert het zo ook werk en dus inkomen voor de locale bevolking en dat is goed voor hun levensstandaard. Op de foto een overzicht van de werkplekken in het atelier. Ze gebruiken sterk verouderde machines maar het resultaat mag er zeker wel zijn.


Kinderkleding:
We hebben zelf weer zoveel mogelijk kleding meegenomen en uitgedeeld. Gezien het seizoen lag de nadruk deze keer op zomerkleertjes voor de kinderen. De moeders en de kinderen zijn er erg blij mee.                                                                                                                                                                  Weer veel dank aan alle gevers !!

We hopen dat u met plezier en belangstelling dit verslag leest en natuurlijk houden we u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
Mocht u intussen vragen hebben over onze activiteiten of het project: aarzel niet om ons te vragen, te emailen of te bellen. Wij informeren u graag.
Vriendelijke groeten,
Namens de Stichting Children’s Foodure,                                                                                                             Henk en Leny Schaap                                                                                                                                              tel.: 035  52 65 076


Geen opmerkingen: