maandag 12 februari 2018

Bezoekverslag december 2017-januari 2018

Huizen, 31 januari 2018.

Beste sponsors, vrienden en belangstellenden,
We zijn van begin december 2017 tot eind januari 2018 naar ons project in Sir Lowry’s Pass Village geweest.
Hierbij een verslag van onze activiteiten.  We zijn weer erg druk geweest, maar we hebben dan ook veel kunnen doen. 


De soupkitchen: 
De soupkitchen functioneert goed. Pearl heeft twee nieuwe hulpen aangenomen: Brenda en – voor het eerst een man – Johannes. Zo het ernaar uitziet is het weer een goed team.
De “leesklas” die Pearl in de soupkitchen organiseert wordt ook goed door de kleinere kinderen bezocht.

  

Het schoolproject:


De schoolresultaten over 2017 van de primaryschool-kinderen zijn over het algemeen prima. Van onze 45 kinderen is er één “drop-out” en er zijn er 5 blijven zitten. We hebben van deze 5 wel afscheid genomen, want hun resultaten zijn zodanig slecht (al voor de 2e keer blijven zitten in één klas) dat het einddoel niet haalbaar is. Ook zijn er dit jaar weer 4 kinderen overgegaan naar de highschool.

We zijn wat minder blij met de schoolresultaten van de highschoolkinderen.   
Er zijn er 5 (van de 8 uit graad 10) blijven zitten. Afgelopen september hebben we ook al gesprekken gevoerd met de ouders en de huiswerkleraren over de tussentijdse resultaten, maar dat heeft dus niet voldoende geholpen.
Uiteindelijk moeten de kinderen het wel zelf doen, maar ze krijgen vrijwel geen ondersteuning van hun ouder(s) en te weinig hulp van de huiswerkleraren.                                          
We hebben nu de organisatie van de huiswerkklas gewijzigd en twee andere leraren gevonden en aangesteld om de kinderen te helpen. Een mevrouw, alleen voor de primary-kinderen en een man, alleen voor de highschool-kinderen.      
Ze werken regulier op de scholen waar de kinderen naar toe gaan, dus ze kennen ook alle kinderen en hun gedrag en resultaten op school. 
Alles bijeen zijn we toch best tevreden met de resultaten en we hopen dat, ook door de genomen maatregelen, de resultaten op de highschool in 2018 weer verbeteren.

Intussen hebben we ook weer voor alle kinderen de kleding en alle schoolspullen voor het nieuwe schooljaar geregeld.  Alle kinderen zijn half januari weer prachtig in hun nieuwe kleding naar school gegaan (zie de foto’s).
Voor de highschool-kinderen laten we het winterdeel van hun uniform door een plaatselijk naaiatelier maken. Dat was eind januari nog niet gereed maar dat zal er allemaal zijn voordat het weer kouder wordt.
De kerst outing met de primaryschool kinderen:        
                                         
We zijn dit jaar met de kinderen naar de “Helderberg Plaas” geweest; in een prachtig natuurgebied. Coach Kyle en zijn medewerkers hebben de kinderen bezig gehouden. Ze hadden een programma gemaakt waarbij de kinderen gezamenlijk de natuur in gingen om hutten te bouwen, swingen met een schommel over een meertje, en allerlei andere spannende activiteiten. Na wat gedronken te hebben werd het zak-lopen (foto), met z’n tweeën in een zak, dikke pret; maar ook hoog springen, touwtrekken, voetballen, enz. We hebben gezamenlijk “boerewors rol” gegeten met veel fruit en drinken want het was erg warm.  


Daarna werd er tot slot een groot vuur gemaakt, waarop de kinderen marshmallows mochten roosteren; wel eerst zelf een stok zoeken om de marshmallows op te steken. (foto) 


Moe, maar voldaan gingen we terug met de bus en bij aankomst in de Village kregen ze allemaal een kerstcadeautje. 
De volgende dag was het de jaarlijkse registratiedag voor alle kinderen van de highschool. Dit jaar was het voor 2 meisjes en 2 jongens hun nieuwe school, dus die gaan dan ook met ons mee om te registreren. Met hun originele overgangsrapport om aan te tonen dat ze naar de highschool mogen.                
Ze vonden het erg spannend en zoals altijd gaan we daarna met hun wat eten en drinken; een hamburger en een milkshake. Wij hebben al wel geleerd dat ze het moeilijk vinden (niet kunnen of durven) om te eten als wij erbij zijn. Dus gaan wij maar wat langer onze handen wassen en als we dan terug komen is alles al op

Outing met de highschool kinderen:


Met onze highschoolkinderen zijn we medio januari weer gaan schaatsen. Teambuilding en kennismaken met elkaar voor het nieuwe schooljaar. 
Op zaterdagmiddag en -avond, in het weekend voordat de school weer begint, met een volle bus naar het ijshockeystadion in Kaapstad. Dat vinden ze nog steeds het allerleukste. Bij aankomst eerst een hamburger en een limonade en dan de schaatsen onderbinden (foto).
Plezier op het ijs met disco muziek en disco-lights. Na twee uur ploeteren – maar ze leren wel snel – komen ze er doodmoe maar blij vanaf. 

Nog een milkshake en dan weer de bus in, terug naar de Village.                                                                  
Maar dan, ... om 9 uur ’s-avonds, op een donkere parkeerplaats buiten Kaapstad, … wil de bus niet meer starten. Alle jongens er uit en duwen …. duwen.                      
Gelukkig, hij startte weer en met nog een uur rijden naar huis werd er alleen maar heel hard gezongen.                                                                                            
De kinderen vonden het een groot succes en wij vinden het geweldig om dat te mogen meemaken.


Onze studenten:      

Van onze twee studenten hebben we gelukkig alleen maar goed nieuws:
Banelee: 
Banelee is in haar eerste jaar op het Cad4all-college voor al haar vakken geslaagd ! Een heel mooi resultaat waar we allemaal erg blij mee zijn, en Banelee het meest.                                                         We zijn met haar naar het College geweest in Belleville om haar weer te registreren voor haar tweede jaar. We hebben ook een paar besprekingen gehad met Banelee en we hebben er vertrouwen in dat ook haar tweede jaar een succes wordt. Ze is zelf erg gemotiveerd !
Oshwin
Natuurlijk hebben we ook met Oshwin een paar besprekingen gehad. Hij gaat nu zijn (4e) laatste jaar in voor zijn bachelor en ook hij is erg gemotiveerd om zijn doel te bereiken. We zien het met vertrouwen tegemoet !

Tot slot:
Weer hartelijk dank voor uw belangstelling en betrokkenheid bij de kinderen van Sir Lowry’s Pass Village !

Mocht u intussen vragen hebben over onze activiteiten of het project:
aarzel niet om ons te vragen, te emailen of te bellen. Wij informeren u graag.
Vriendelijke groeten,   

namens de Stichting Children's Foodure
                                                                                                  
Henk en Leny Schaap
tel.: 035  52 65 076                 
www.childrensfoodure.nl

Geen opmerkingen: