vrijdag 17 februari 2017

december 2016/januari 2017

Huizen, 31 januari 2017.

Beste sponsors, vrienden en belangstellenden,           
Hieronder een verslag van het bezoek aan ons project in Zuid-Afrika in december 2016 en januari 2017.

De soupkitchen:
Na onze aankomst starten we altijd met een bespreking met Pearl. We horen dan hoe het intussen gaat, wat onze aandacht vraagt en waar we het eerst mee gaan beginnen. 
Eerst ook de wekelijkse boodschappen. Zolang wij in Sir Lowry’s Pass zijn doet Leny elke dinsdag samen met Pearl de boodschappen voor de soupkitchen. We hebben ook weer een voorraad vitamines gekocht – genoeg tot aan ons volgende bezoek - zodat de kinderen weer hun dagelijkse portie vitamines krijgen.
Als we er niet zijn, hebben we gelukkig een aantal plaatselijke vrijwilligers die dan om beurten met Pearl de boodschappen doen.
We hebben een nieuwe freezer voor de keuken aangeschaft. Eén freezer was inmiddels stuk gegaan en vooral in deze warme periode kan het eten niet goed gehouden worden buiten een freezer.
De hele soupkitchen was hard toe aan een binnen-opknapbeurt. Dus hebben we samen met Pearl een offerte gevraagd voor schilderwerk en Pearl heeft de kleuren bepaald. Het is een vrolijke blauwe kleur geworden voor de keuken. Omdat we ook in de namiddagen de huiswerkklas in dezelfde ruimten houden moest het schilderwerk worden gedaan in de tijden dat we de soupkitchen niet gebruiken. Dat is nu alleen tussen 17.00 uur en 05.00 uur. Dat werkte niet en nu is het schilderwerk in de weekenden gedaan. Intussen is het naar tevredenheid gereed gekomen.

Als we in de gelegenheid waren, gingen we ook zoveel mogelijk naar de soupkitchen om te helpen bij het uitdelen van het eten. ’s-Morgens aan de kleintjes, die gaan nog niet naar school, en in de middag vooral aan de grotere kinderen die dan weer terug zijn uit hun school
De kleine kinderen kunnen gelukkig op straat mooi samen spelen.


Plezier !

Het schoolproject:
Eind december werden de schoolresultaten bekend van het schooljaar 2016.
Van onze 40 primaryschool kinderen zijn er 3 blijven zitten; die mogen het nog een jaar overdoen. Twee kinderen zijn afgevallen; ze gingen in de loop van het jaar al niet meer naar school (of bijna nooit meer), kwamen ook niet meer naar onze huiswerkklas, brachten ons ook niet meer hun schoolrapporten en de ouders toonden geen enkele inzet en interesse voor deze kinderen. Wij kunnen ze helaas niet meer helpen. Het is wel triest om te zien gebeuren !! 
Alle 35 andere kinderen zijn overgegaan naar de volgende klas. Drie daarvan gaan nu naar de highschool maar 1 kind heeft een sponsor gevonden die haar financieel wil ondersteunen op een privé-high-school. Van ons gaan nu Yolandi en Tasmin-Lee naar de highschool. We hebben weer een aantal nieuwe kinderen in ons programma kunnen opnemen zodat we het nieuwe schooljaar beginnen met 45 kinderen op de primaryschool.

De highschool zijn we in 2016 begonnen met 17 kinderen, waarvan 4 matriek.  Twee daarvan zijn geslaagd en twee zijn er niet geslaagd. Ze mogen dat op school niet meer overdoen. Eén kind is uit ons zicht verdwenen, drop-out, helaas. Alle andere kinderen zijn overgegaan naar de volgende klas. 
Met onze eigen aanwas van 2 kinderen beginnen we nu 2017 met 14 kinderen op de highschool.
We zijn best blij en tevreden met het totale resultaat !
Het jaarlijkse kerst-uitje met de kinderen van de primary-school vroeg uiteraard veel tijd en aandacht. Maar op 14 december was het dan zover !
We hebben een grote bus gehuurd en zijn met al onze 40 kinderen weer naar het kindercircus gegaan. Het Sisonko Social Circus op de Spier-winery. Na de voorstelling werden alle kinderen in groepjes verdeeld en kregen een workshop van de kinderen en de leiding van het circus om van hun de kunstjes te leren. Dat lukte bij sommigen al best goed.Kijk eens wat ik al kan

Ons eigen team had ook voor alle kinderen, inclusief de “circus’-kinderen, een heerlijke lunch klaargemaakt. 75 keer broodjes met organische worstjes en heel veel fruit en water. Dat was erg lekker; heerlijk, in de schaduw onder de bomen.
Aan het eind van de dag hebben we aan 4 van onze kinderen, met de beste schoolresultaten van onze groep, een extra cadeautje gegeven. We hopen zo ook de anderen nog meer te stimuleren om hun best te doen op school.
Op de terugweg in de bus was het zingen en bij aankomst in de Village kregen al onze kinderen een kerstcadeautje.
De hele dag is goed verlopen en iedereen was blij.   
Het was een erg geslaagde dag.  Op weg naar de lunchOnder de bomen, in de schaduw

Op 15 december was de registratie van alle kinderen op de highschool. De nieuwe kinderen moeten mee en voor alle andere kinderen kunnen wij de formaliteietn nu zelf regelen. Wel netjes in de rij natuurlijk en het wachten duurt lang. Wel erg spannend voor onze twee “nieuwe” meisjes. Ze kunnen nu hun nieuwe school ook zelf zien. Op de terugweg trakteren we ze op een milkshake.

Registreren van Yolandi en Tasmin-Lee


Inschrijven van alle kinderen voor het nieuwe schooljaar

We hebben ook deze keer weer veel tijd moeten besteden om van alle 59 kinderen de maten e.d. te verzamelen voor hun (school)-kleding voor 2017. De kinderen weten meestal hun eigen maten niet en de primary-kinderen spreken ook nog niet zo goed engels. We hebben twee oudere meisjes die ons hiermee helpen; zij spreken afrikaans en wij hebben de lijsten van vorig jaar in onze computer zodat we direkt kunnen zien of het een beetje klopt. Toen we de lijsten klaar hadden hebben we ze ingeleverd bij onze leverancier die aan de hand daarvan alle spullen kon gaan verzamelen en in 59 verschillende zakken aan ons kon aanleveren.
Daarna hebben we de bestelling op de laatste schoolvakantiedag opgehaald. Eén van de meisjes die we de afgelopen jaren hebben gesponsord (ze heet Banalee en ze is eind 2015 geslaagd voor de highschool) heeft intussen haar rijbewijs gehaald en haar vader heeft een bestelwagentje, een “bakkie”. Banalee heeft ons geholpen om alle zakken met kleding en schoolbenodigdheden in de stad op te halen en bij de soupkitchen aan onze kinderen uit te delen. We leggen alle zakken op alfabet in de soupkitchen en roepen dan de kinderen een voor een op. Met de kleintjes komen ook de moeder mee, of de oma, want het is een zwaar pakket. En zo gingen ze weer prachtig in de nieuwe kleding naar school.

Banalee en haar “bakkie”

Sommige schoolkleding voor de kinderen hebben we in de afgelopen jaren door onze vaste naaister (June) laten maken maar June is uit haar naai-atelier gezet en heeft nu een naai-atelier in Macassar; dat is 25 km verderop. We zijn nu op zoek naar aan andere locale naaister want we willen het wel in de Village laten maken zodat we daardoor ook lokaal werk en dus ook inkomen creeren. Dit proces loopt nog maar we zijn in april weer op het project dus kunnen we het dan – nog voor de winter – afronden.
Op zaterdag 14 januari zijn we met onze highschoolkinderen gaan schaatsen in Kaapstad. Het was een groot succes en omdat het nu voor de tweede keer is zijn de kinderen ook wat vrijer in de omgang met ons buiten het schoolgebeuren. Normaal spreken we ze nog weleens aan op hun gedrag en hun schoolprestaties maar deze keer was het alleen een “pretdag”. Zaterdagmiddag en –avond, een hamburger, schaatsen met discomuziek en discolights en pas om 10 uur ’s-avonds weer terug in de Village. Een groot feest !

Onze studenten
Oshwin heeft op College in 2016 al zijn 9 vakken gehaald. Twee zelfs met “distinction”. Een heel mooi resultaat dus. Hij begint nu aan de laatste twee jaar op College en we hebben vertrouwen in een goed eindresultaat.
Het uitgangspunt van de Stichting is dat we wel een vervolgopleiding willen sponsoren maar dan moeten we dat ook voor de totale looptijd kunnen realiseren. Voor Oshwin kunnen we dat, maar het is niet zinvol om een student(e) een korte periode te helpen om daarna te moeten afhaken omdat we niet genoeg financiele middelen hebben. Dus zetten we ieder jaar onze extra ontvangsten (door uw giften !) al opzij om daaruit een apart fonds te vormen waaruit we dan een volledige vervolgopleiding voor een student(e) kunnen financieren. Eind 2015 hadden we niet genoeg geld. En nu?                               Eind 2016 – juist voor kerstmis - hebben we van enkele sponsors (van u dus !) nog heel mooie giften ontvangen waardoor we nu een nieuw studiefonds voor een nieuwe student(e) hebben kunnen vormen. 

En nu Banalee: Banalee Godfrey is een 19-jarig meisje –al een jonge vrouw- die wij vele jaren in ons sponsorprogramma hadden. Eind 2015 is zij geslaagd voor de highschool en daarmee stopt onze sponsoring. Zij had zelf niet de financiele mogelijkheid om een studie in de architectuur te beginnen maar dat was wel haar grote wens. In 2016 heeft zij haar ouders geholpen en toch weer voorbereidingen gedaan om een vervolgstudie te beginne en dat kunnen wij nu dus ondersteunen !! We hebben met haar een opleidingsinstituut bezocht in Belville en daar is ze aangenomen. Het geeft haar, en ons ook, een goed gevoel. Ze moet nu wel dagelijks reizen, maar dat heeft ze er graag voor over. Een mooie en positieve bijkomstigheid is ook dat het hier een vrouw betreft die de wil heeft om zich voor haar toekomst verder te ontwikkelen.
Wij hopen dat het Banalee zal lukken en we hebben er vertrouwen in.  Natuurlijk houden wij u op de hoogte.
Hartelijk dank voor uw belangstelling en betrokkenheid bij de kinderen van Sir Lowry’s PassVillage !
Mocht u intussen vragen hebben over onze activiteiten of het project: aarzel niet om ons te vragen, te emailen of te bellen. Wij informeren u graag.

Vriendelijke groeten, namens de Stichting Children’s Foodure,                                                                                                         
Henk en Leny Schaap                                                                                                                                 tel.: 035  52 65 076                                                      
www.childrensfoodure.nl

Geen opmerkingen: