woensdag 17 februari 2016

Verslag December 2015

16 februari 2016.


Beste sponsors, vrienden en belangstellenden,

Hieronder een verslag van ons bezoek aan ons project in Zuid-Afrika in december 2015.
We zijn op 10 december in Zuid-Afrika aangekomen en toen begonnen ook de schoolvakanties.
Zoals u weet is het schooljaar gelijk aan het kalenderjaar dus werden we direct in beslag genomen door:
het schoolproject:
15 december was de inschrijfdag voor alle leerlingen van de highschool. Niet alleen de nieuwe leerlingen, we hebben er 3, maar ook alle bestaande leerlingen moeten opnieuw worden aangemeld voor het nieuwe jaar. Nu in hun nieuwe graad (klas). Het is een jaarlijks gebeuren waarbij dus alle kinderen van de school, en dat zijn er meer dan duizend, zich in de hal moeten registreren aan de tafel van hun nieuwe klas. Voor de nieuwe leerlingen moet ook het schoolgeld voor 2016 contant worden betaald. Het neemt dus veel tijd in beslag en natuurlijk is ook de schooladministratie niet perfect wat voor het nodige oponthoud zorgt. Maar we zijn zelf door de jaren van sponsoring al wel bekend geworden bij de directie en veel medewerkers van de school zodat we alle medewerking krijgen. Dat is dus allemaal weer goed geregeld.
December is ook de tijd voor het jaarlijkse kerst-uitje voor onze kinderen van de primaryschool. We waren ook in september in ZA en hebben toen al voorbereidingen gedaan. Ook vanuit huis hebben we veel kunnen regelen maar uiteindelijk moet je er gewoon zelf zijn  om de organisatie te doen.      
Op donderdag (de 17e) was het dan zover. We hadden een bus gehuurd en gingen met onze 40 primary-kinderen op stap. In de buurt is een grote winery (Spier) waar nog personeel op de winery woont en waar voor de kinderen (ook uit de township in de buurt) een eigen school is. Het is een “arme” school en er zijn twee leerkrachten die de kinderen ook willen ondersteunen en bezighouden buiten schooltijd. Ze zijn begonnen om ze les te geven in acrobatiek en dat is uitgegroeid tot een kindercircus . In een oude loods op de winery is een circustent opgezet met een podium en ze kunnen nu zelfs een voorstelling van 45 minuten instuderen en uitvoeren. Toen wij dit in september zagen waren we meteen enthousiast en hebben we voorgesteld dat wij een bijdrage zouden betalen voor een voorstelling en voor de catering voor onze en hun kinderen zouden zorgen. Van hun kant boden zij aan om als extra na de voorstelling aan onze kinderen een circus-workshop te geven. Prachtig dus, twee tevreden organisaties en blije kinderen. Het was geweldig leuk om te zien.  
De voorstelling zelf maar ook hoe de kinderen elkaar hielpen tijdens de workshop. De foto’s spreken voor zich.Vol spanning kijken naar het trapeze-nummer

De slot-act met een groot applaus

In de pauze was er een lunch voor iedereen


En daarna gingen we het zelf leren

Probeer dit figuur maar eens na te doenHoe leer je een salto te maken
Hoe gaan we een "groeps-act" leren?


Op de terugweg werd er in de bus luidkeels gezongen en bij aankomst in de Village kregen alle kinderen een kerstcadeautje. Het was een blijde dag, een succes!!

Nadien zijn we begonnen met het verzamelen van alle informatie over de schoolkleding voor al onze 63 kinderen, maar dat gaat weer verder in januari 2016.

de  soupkitchen

Natuurlijk was er ook veel werk aan de soupkitchen, maar de organisatie gaat heel goed en we hebben in januari 2016 weer meer tijd om onze aandacht daar aan te geven.    

We hopen dat u ook nu weer dit verslag met plezier en belangstelling leest en natuurlijk houden we u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Binnenkort publiceren we onze nieuwsbrief over januari 2016.

Mocht u intussen vragen hebben over onze activiteiten of het project: aarzel niet om ons te vragen, te 
emailen of te bellen. Wij informeren u graag.  


Vriendelijke groeten,

Namens de Stichting Children's Foodure,
Henk en Leny Schaap
Tel.: 035 526507 

 www.childrensfoodure.com                                                                                                                                           

Geen opmerkingen: