donderdag 1 april 2010

Maart 2010

Stichting Children’s Foodure

Deze keer zijn we voor een lang bezoek in Sir Lowry’s Pass Village geweest.
Vanaf 10 december 2009 tot 18 februari 2010. Het was nu echt zomer in Zuid-Afrika; we hebben drie keer een uur regen gehad en verder was het alleen zonnig en warm. Maar het was wel weer een drukke tijd. We hebben inmiddels meer kinderen waarvoor alle schoolzaken geregeld moeten worden en omdat de schoolvakantie in de zomer dit jaar twee weken korter waren hadden we ook minder tijd om voor alle kinderen de nodige inkopen te doen.

We hebben wel een aantal activiteiten kunnen verzorgen waar we graag verslag van doen.

De huiswerkklas

Zoals jullie weten zijn we in oktober 2009 met een huiswerkklas gestart. Die is onder leiding van Sylvia direct begonnen zodat er nog kinderen gebruik van hebben gemaakt vóór de examens in december. Enkele kinderen die er op school slecht voor stonden zijn nu toch over gegaan. Sylvia heeft nu de schoolrapporten van alle 50 kinderen bezien en zij bepaalt nu in overleg met de kinderen wie er direct hulp nodig heeft en voor welke vakken. Er is ook een rooster gemaakt waardoor elk kind weet wanneer zij – na schooltijd – naar de huiswerkklas moeten. Op deze manier kunnen we wekelijks ca. 15 kinderen ondersteunen bij hun opleiding. De huiswerkklas is 4 middagen per week geopend van ca. 2 uur tot half 5. Er kunnen dan twee groepen na elkaar worden geholpen. De kinderen kunnen rouleren naar gelang ondersteuning nodig is. We hebben wel de kinderen die ervoor in aanmerking komen verplicht om naar de huiswerkklas te gaan. Vanuit de huiswerkklas wordt aan de soup-kitchen doorgegeven hoeveel/welke kinderen daar zijn; hun eten wordt dan apart gehouden zodat ze dat niet mislopen. Het loopt nu naar verwachting maar we zullen steeds moeten bezien of iedereen zich aan de afspraken houdt.

Kerstviering

We mochten ook dit jaar weer gebruik maken van de communityhall voor de kerstviering en Moira (vrijwilligster in de soup-kitchen) had met een aantal kinderen wat liedjes en een kerstspel ingestudeerd. Dat was erg leuk geslaagd.


Engelen en herders

We hebben ook weer een hoeveelheid eten kunnen kopen, zoals kippenboutjes, broodjes, wat salade, limonade en ijs, en Kids2Kids heeft weer 400 cadeautjes beschikbaar gesteld. De belangstelling van de kinderen was zo groot, er waren er nu wel meer dan 400 die voornamelijk op het eten afkomen, dat we aan het eind besloten om het ijs en de cadeautjes op een later tijdstip vanuit de soup-kitchen uit te delen.
Het was een geslaagd kerstfeest voor de kinderen en de dagen erna kregen ze ook nog een ijsje in de soup-kitchen.


Auntie Meg schept een ijsje


Het kerstkoor

Pret-dag

De “pret-dag” was erg geslaagd. We hebben hiervan aan iedereen al tussendoor verslag gedaan maar nu we de foto’s hebben willen we er toch nog een laten zien.

Een versnapering bij Butterfly World

Met “onze” kleine kinderen van 5 en 6 jaar (dat zijn 7 kinderen) zijn we nog een ochtend naar en speelhal geweest in Somerset-West. Pearl ging ook mee. De kinderen konden daar heerlijk spelen in de ballenbak, op glijbanen,…..We hebben ze ook kunnen trakteren op een hotdog en limonade en daarna gingen we allemaal in een klein busje weer blij terug naar de Village.

Toga’s

Strand Secundary Highschool ligt juist iets buiten een township. Enkele van onze kinderen gaan daar dagelijks met de schoolbus vanuit de Village naartoe en we hebben een goed contact met de schoolleiding. Als kinderen aan de Highschool afstuderen wordt er normaliter een “graduation”-avond gehouden en worden de diploma’s uitgereikt. Natuurlijk een hoogtepunt in het scholierenbestaan. Iets om naar uit te kijken en om voor te werken. Maar Strand Secundary is een arme school en heeft geen toga’s voor de studenten om dan te dragen. De studenten zelf zijn allemaal arm, dus geen toga’s en eigenlijk helemaal geen graduation-party.
De stichting heeft nu aan Strand Secundary toga’s ter beschikking gesteld die de afgestudeerde studenten mogen gebruiken op de graduation-party. Daarna blijven de toga’s op de school voor volgend jaar. De schoolleiding heeft nu weer een echte graduation-party georganiseerd en het werd een groot succes. Wij mochten er bij zijn.

Namens de schoolleiding en de docenten mochten wij jullie hierbij hartelijk danken voor deze ondersteuning.


Geslaagd, in toga, met schoolvlag

De soup-kitchen

De soup-kitchen functioneert goed en dat klinkt niet zo spectaculair als de andere activiteiten. Maar dat is het toch wel. Letterlijk in alle stilte begint Pearl ’s-morgens om 5 uur met de voorbereidingen voor het eten voor die dag. Groenten schoonmaken, ontdooien, enzovoorts. Om 7 uur komen de andere 2 vrijwilligsters en om 07.15 uur komen de eerste kinderen voor een boterham. Zij moeten om 07.30 uur met de schoolbus mee en er is thuis ook geen ontbijt. Om 9 uur komen de kleintjes, ca. 25 kinderen en soms met hun moeder, voor hun eten en wat peutereducatie. De zwangere moeders mogen ook wat mee-eten. Na het weer schoonmaken van de soup-kitchen is het vanaf 10.30 uur even rust; de ketels pruttelen wel op het vuur. Om half twee zijn de medewerksters er weer want om 2 uur gaat de lagere school uit, dus die kinderen zijn er om 14.15 uur. De highscholers komen met de schoolbus weer terug en zijn er om 14.45 uur of nu vanuit de huiswerkklas om 15.45 uur. Totaal zijn er ook vandaag weer ca. 300 kinderen geweest. Afwassen, opruimen, dweilen, enz…..het is weer bijna 5 uur als het werk gedaan is. De klok rond en dat op 5 dagen per week. Dat is toch een dagelijks spektakel in stilte.
Daarnaast zijn er dan nog onze locale vrijwilligers/sters die twee keer per week voor de inkoop en het transport van de aanvoer zorgen. Zonder hen gaat het ook niet.
Een stil maar dankbaar applaus is hier wel op zijn plaats.

De soup-kitchen is rondom geschilderd, van binnen en van buiten. Mooie kleuren, terracotta aan de buitenkant en de binnenmuren mintgroen. De inventarissen zijn weer aangevuld; er slijt natuurlijk veel aan de ketels, de potten en pannen, de stoeltjes, enz. Ook hebben we een nieuw gasfornuis kunnen aanschaffen. Een grote, waar een 70 liter soepketel op kan. Aan de buitenkant van de soup-kitchen is een soort kast aangebouwd waar allerlei zaken in opgeslagen kunnen worden, zoals in de zomer gekregen winterkleding en dergelijke.

De scholing voor de kinderen

De stichting sponsort nu 50 kinderen en voor zoveel kinderen is het in tijd niet meer mogelijk om individueel inkopen te doen. Aan de ene kant is dat wel jammer maar we hebben er nu ook een gezamenlijke en sociale happening van gemaakt.
De schoolartikelen hebben we voor alle kinderen in één keer ingekocht bij een groothandel in Kaapstad en uitgegeven in de soup-kitchen aan het eind van de pret-dag. Alle kinderen waren er toch al aanwezig. Schriften, boeken, pennen, (kleur-)potloden, passer, liniaal, schaartje, calculator, schooltas, enz. Een geweldige hoeveelheid artikelen en het was een vrolijke bedoening bij het uitdelen.

Voor de kleding hebben we twee dagen een busje voor het transport moeten inhuren De winkel (Ackermans) hebben we vooraf bezocht en afgesproken dat we een eigen hoek in de winkel mogen gebruiken en aparte hulp van verkopers krijgen (en ook korting op zoveel omzet). Dan met 15 kinderen (in één busje) naar de winkel – alle inkopen doen – busje gaat terug en haalt weer 15 kinderen op – met 30 kinderen naar Wimpie voor een milkchake – 1e 15 kinderen gaan weer met busje terug – met 2e 15 kinderen alle inkopen doen – weer met het busje terug.


Kleding kopen

De volgende dag nog een keer. Gelukkig hadden we ook fysieke hulp van enkele vrijwilligers zodat het allemaal vlot verliep.


Milkchake bij Wimpie

We hebben ook alle scholen bezocht en bij de administratie de schoolgelden betaalt en voorzover nodig schooluniformen gekocht.
De resultaten van al dat werk zijn erg bevredigend. De kinderen kunnen zonder zorgen naar school en de meesten doen ook goed hun best. Helaas gaat het ook wel eens mis; over het afgelopen schooljaar hadden we 5 zittenblijvers, maar die blijven nog meedoen en nu ook met hulp van de huiswerkklas. Er zijn ook enkele kinderen afgevallen; ze waren gewoonweg verdwenen of kwamen niet meer op school en/of toonden geen enkele inspanning. Jammer, er is nog veel te doen.

Wij hebben er de afgelopen maanden veel plezier aan beleefd en mede dank zij jullie sponsoring en fysieke hulp is het ook het komende jaar weer mogelijk om met het werk door te gaan.
We houden jullie op de hoogte.

Henk en Leny Schaap.

!! ook namens de kinderen van Sir Lowry’s Pass Village !!

Geen opmerkingen: