vrijdag 21 maart 2008

Wat gebeurd er intussen allemaal.

In december werd het kerstfeest gevierd met ongeveer 125 kinderen. De organisatie en begeleiding is gedaan door een aantal dames uit de omgeving. Het was een geslaagde happening waarbij ook een kerstmusical door enkele oudere kinderen werd opgevoerd. In december is het zomer in Zuid-afrika; het was warm en er waren veel kinderen maar die konden dan ook buiten eten. Een groot succes !!

Het kerstmenu met voor ieder kind o.a. een kippenbout en ook een cadeautje voor alle kinderen, werd helemaal gesponsord door locale personen en bedrijven. Het is mooi om te ervaren dat deze initiatieven nu spontaan van de grond komen.
Een paar foto's die een indruk kunnen geven van dit gebeuren.


Tijdens ons bezoek in februari j.l. hebben we weer een aantal zaken kunnen regelen.

Door de bijdragen die de Stichting Childrens Foodure nu jaarlijks van haar sponsors (van jullie allemaal dus) ontvangt hebben we het aantal kinderen die dagelijks een maaltijd krijgen kunnen verhogen naar circa 100.
's-Morgens om 9 uur komen de kleinsten naar de soup-kitchen waar Pearl dan de pap al klaar heeft. Dat zijn ca. 20-25 kinderen en deze kinderen gaan nog niet naar school. Van sommigen komen ook de moeders mee.
De wat groteren komen om 2 uur 's-middags uit school en kunnen dan in de soup-kitchen een wat steviger maaltijd krijgen. Nog wat ouderen komen 's-middags om 3 uur. Op deze manier kunnen we ook het aantal kinderen helpen want voor 100 kinderen tegelijk is de soup-kitchen natuurlijk te klein.
Voor zoveel kinderen moet er natuurlijk veel gebruik gemaakt worden van de kooktoestellen en die waren al zo oud. We hebben van de ontvangen eenmalige giften een nieuwe grote vrieskist en een nieuw electrisch kooktoestel met oven kunnen kopen. Er was een levertijd van 3 weken op deze apparaten maar ze werden gelukkig nog afgeleverd op de laatste dag dat wij in Sir Lowry's Pass Village waren.
Naast het eten krijgen de kinderen nu ook vitaminepillen of voor de kleintjes een vitaminesnoepje of vitamine door de melk. We hebben voor ca. 3 maanden vitamines kunnen kopen, dus zolang de voorraad strekt gaat het goed. Bij ons volgende bezoek in juni 2008 zullen we een meer structurele oplossing proberen te vinden voor de vitamines.
Het zal duidelijk zijn dat Pearl - en haar hulp "Auntie Mac" - hier de handen aan vol hebben maar naast de soup-kitchen helpt Pearl ons ook bij de sponsoring van het onderwijs voor een aantal kinderen.
We hebben voor 20 kinderen kunnen regelen dat de schoolgelden voor 2008 nu zijn betaald. We hebben samen met Pearl deze kinderen geselecteerd op de criteria: "het schoolgeld niet kunnen betalen maar wel willen leren". We hebben hiervoor 4 scholen bezocht en gesprekken gevoerd met de directeur of een andere functionaris en met de kinderen zelf, zodat het naar onze mening weloverwogen is gedaan.
Momenteel sponsert de stichting 12 kinderen op een basisschool (primary school) en 8 kinderen in het voortgezet onderwijs (high school).
Ook hebben we voor een paar kinderen al schoolkleding (uniform) kunnen verzorgen. Volgende keer zullen we aan dit deel van het project verder werken en verder gaan omzien naar schoolkleding en studiematerialen. Bovendien moeten alle kinderen met hun tussenrapporten aangeven dat ze hun best doen op school.

Ook heel leuk:
Bij Toys-R-Us in Somerset-West hebben we twee keer een grote hoeveelheid speelgoed (overtollige voorraden) mogen ophalen voor de kinderen.
De overtollige etenswaren van de cafetaria van Woolworth in de mall van Somerset-West zijn op de maandagen voor de soup-kitchen.
Vaak brengt de Lions-club op vrijdag een hoeveelheid broden naar de soup-kitchen.
En zo zijn er nog meer mensen en organisaties die ook met kleine dingen meehelpen.
We zijn er erg blij mee dat het initiatief van de Stichting ook door andere personen en bedrijven wordt gevolgd.

Een paar foto's van hoe de kleintjes eten in de soup-kitchen.

Van ons volgende bezoek zullen we u uiteraard ook weer op de hoogte houden en intussen vertrouwen we erop dat u allemaal de kinderen blijft steunen. Ze hebben het nodig !!
Als u meer inlichtingen wilt, of vragen heeft: graag een berichtje en wij doen ons best u te informeren.

1 opmerking:

Jaap Visser zei

Hallo familie Schaap,

Heel veel succes met het goede werk in Sir Lowry's Pass Village. Laat ons s.v.p. weten hoe we een bijdrage kunnen overmaken.

En ook nog erg bedankt voor de trouwkaart.

Groeten,
Jenny Wolff en Jaap Visser
Amsterdam