zondag 21 februari 2016

verslag januari 2016

16 februari 2016.


Beste sponsors, vrienden en belangstellenden,
Hieronder een verslag van ons bezoek aan ons project in Zuid-Afrika in januari 2016.
Het is nu zomer in de Western Cape; warm, veel zon en al wekenlang geen regen meer.   Voor ons wel afmattend, maar toch ook mooi. We zijn 2016 begonnen met 
de soupkitchen: 
De organisatie van de soupkitchen loopt prima. De vrijwilligers helpen Pearl iedere week met het transport van de boodschappen en de twee hulpen werken heel hard om iedere dag weer het eten klaar te maken en uit te delen. Als wij tijd beschikbaar hadden hebben we daar natuurlijk ook aan meegeholpen en om dat te kunnen doen geeft ook altijd weer een goed gevoel.         
De  soupkitchen had ook onderhoud nodig. De wanden/muren rond de gootsteen sloeg zwart uit van het vieze water en we hebben besloten de muren bij de gootsteen te betegelen. De buitenkant van het gebouw is ook opnieuw geschilderd en het geheel ziet er nu weer prima uit.


Tegelwerk en geschilderd.
het schoolproject:

Begin januari 2016 kregen de kinderen hun examenuitslagen van de highschool. We hadden 6 kinderen in de examenklas en….. ze zijn alle 6 geslaagd. We zijn er erg blij mee !! Mede door de investeringen van de Stichting (van u dus) en de inzet van de huiswerkleraren zien we nu een heel mooi resultaat
We zijn het schooljaar 2015 begonnen met 61 schoolkinderen, 21 op de highschool en 40 op de primaryschool. Van de primayschool zijn ze allemaal overgegaan. Van de highschool zijn we er 1 “verloren”, 1 is blijven zitten (maar die mag het nog een keer overdoen) en alle 6 matriculans zijn dus geslaagd. De overige 13 highscholers zijn allemaal overgegaan.  In totaal zijn we dus heel erg blij met dit resultaat !! 

Voor het nieuwe schooljaar 2016 hebben we 8 nieuwe kinderen voor de primaryschool aangenomen; allemaal starters. Er waren 2 
kinderen van de primaryschool naar de highschool overgegaan. Nu hebben we 46 kinderen op de primary en 17 kinderen op de 
Highschool; dit jaar 4 in de examenklas. We hopen dat we ook dit jaar weer een goed resultaat zullen halen.

Daarnaast hebben we 1 student op “College”, voor 4 jaar, waarvan 2015 het eerste jaar was. Ook zijn resultaten waren heel goed. 
Geslaagd voor al zijn vakken waarvan voor 3 vakken “Passed with dist”, dus met lof. 

In december waren we al begonnen met de “operatie schoolkleding e.d.”. Een hele opgaaf want zowel de kinderen alsook hun ouders weten geen maten. Waarom weten we niet, maar we hebben bedacht dat we alle kinderen echt wilden zien en dan gezamenlijk hun kleding- en schoenmaten vast te leggen; 63 kinderen dus. We hebben de maten van vorig jaar nog in onze bestanden dus als het nu foutief af zou wijken kunnen we dat zien.  Bij een aantal is dat wel gelukt en voor de rest kregen we briefjes van de ouders/verzorgers met de maten. Maar goed, we hebben de leverancier bereid gevonden om de niet geheel passende schoenen om te mogen ruilen. Uiteindelijk zijn we met grote lijsten naar de leverancier (PeP-stores) gegaan en die hebben alles per kind bij elkaar gebracht en dus 63 zakken met kleding, schoenen en schoolartikelen aan ons afgeleverd. Dit konden we weer uitgeven aan alle kinderen en de ontvangst vastleggen. Dit deel van de operatie vergde veel tijd maar was op tijd klaar (12 januari) voor de school weer begon (op 13 januari).  
De schooluniformen vormen weer een andere uitdaging. Uit de voorgaande jaren hebben we goede relaties met een goed en 
betrouwbaar (en lokaal) naai-atelier die de track-suites voor de primarykinderen maakt en levert (Mrs. June Europa)
Voor de Highschool  was er een complete wanorde ontstaan omdat de school de uniformen aan het wijzigen was maar die gegevens niet 
voorhanden had. We zijn op bezoek gegaan bij de medewerkster van de highschool die daarvoor verantwoordelijk is en die zegde haar 
medewerking aan ons toe. Nu krijgt June Europa binnenkort de gegevens van de highschool zodat ze alle benodigde uniformen kan maken (de maten heeft ze al van ons gekregen) . 

Een mooie bijkomstigheid is dat de highschool nu aan June Europa rechtstreeks opdracht heeft gegeven om ook veel meer uniformjurken(dresses) te maken voor andere kinderen. Goed voor de locale werkgelegenheid !                                                                                           
Eind goed, al goed.


Op zaterdag, 23 januari, was ons jaarlijkse start-evenement voor onze highschoolkinderen van 2016. Het is steeds weer een uitdaging 
om een evenement te vinden die voor ons haalbaar is maar ook de kinderen aanspreekt. Uiteindelijk is het doel om de kinderen bewust 
te maken van hun mogelijkheden door de sponsoring van de Stichting en dus ook hun best te doen op de school.
Dicht bij Kaapstad is een mooi complex waar grote evenementen worden gehouden. Er is o.a. een bowlingbaan en de ijsbaan van het IJshockeyteam is in de zomer beschikbaar als schaatsbaan. We zijn er gaan kijken en dat leek ons een spectaculair project voor de 

kinderen; schaatsen in Zuid-Afrika in hartje zomer. En wie kan er hier schaatsen ? Het kon ook 's-avonds, compleet met discolichten. 
Geïnformeerd naar de prijs en dat was inclusief de schaatshuur € 2,50 per kind; dat was dus haalbaar. Om de aansprakelijkheid voor ons uit te sluiten hebben we voor ieder kind schriftelijk toestemming van de ouders gekregen. Onze vaste busjes gehuurd en op weg 
naar Kaapstad.

We vertrokken om 15.30 uur en haalden eerst de huiswerkleraren op. We kwamen aan op de “Grand West” en hebben eerst wat rondgelopen. Er was zoveel te zien. Het is ook een mooi complex.

Intussen hadden wij bij “Wimpys” hamburgers en drinken besteld. Daar hadden ze twee lange tafels gemaakt zodat we bij elkaar konden zitten.


Genieten.
Om 18.00 uur begon de pret. Eerst gingen ze allemaal half lopend langs de rand maar na een paar rondjes waren er al een paar los.


Toen kwam de rest ook. Ze hielpen elkaar en hielden elkaar vast. Het was ook ontzettend leuk om te zien. De sfeer was zó goed. Ze waren ook allemaal enhousiast om te kunnen schaatsen.


Om 20.00 uur hebben we ze van het ijs gehaald. Ze werden allemaal te moe en te nat en koud.                                                                                                                                                 Daarna hebben we nog wat gedronken en in de bus terug werd er de hele weg gezongen.   Zo kwamen we om 22.00 uur terug in de Village. 

We kregen van alle kinderen een “drukkie”, als dank. Het was geweldig !!

Intussen waren de scholen al wel weer begonnen dus er moet ook hard gewerkt en gestudeerd worden. De huiswerkklas draait in de communityhall op 4 middagen in de week, na schooltijd. Hieronder een paar foto’s van de kinderen in de huiswerkklas met de leraren.
Speciaal voor de wiskundelessen.en de overige vakken.

We hopen dat u ook nu weer dit verslag met plezier en belangstelling leest en natuurlijk houden we u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
Mocht u intussen vragen hebben over onze activiteiten of het project: aarzel niet om ons te vragen, te emailen of te bellen. Wij informeren u graag.
Vriendelijke groeten,
Namens de Stichting Children’s Foodure
Henk en Leny Schaap                                                                                                                                          
www.childrensfoodure.comGeen opmerkingen: