dinsdag 27 oktober 2015

21 oktober 2015

Beste sponsors, vrienden en belangstellenden,

Hieronder een verslag van ons bezoek aan ons project in Zuid-Afrika in augustus en september 2015.

Het was nu winter in Zuid-Afrika. Voor Sir Lowry's Pass Village (dus niet ver van Kaapstad) betekent dat overdag temperaturen van 10 tot soms wel 25 graden, maar wel koude nachten. Het vriest er eigenlijk nooit, maar voor de bevolking van de Village is  +2 graden wel heel erg koud. Temeer daar de alternatieve huisjes niet veel beschutting geven.

Het was toch alweer even geleden dat wij in Zuid-Afrika waren en het was goed weer terug te zijn en te zien hoe alles gaat.

De soupkitchen:

Er was natuurlijk het een en ander kapot gegaan in de soupkitchen. Het gasfornuis was in een zodanig slechte staat dat het niet meer te onderhouden was en we het dus moesten vervangen.

Wij hebben, na wikken en wegen, gekozen voor een industriële brander (een burning table) met drie grote branders. Op het oude gasfornuis werd het middageten klaar gemaakt in één grote 70 liter-ketel.
We hebben deze ketel meteen vervangen door twee kleinere potten, ieder van 30 liter, waardoor het voor de keukendames ook makkelijker is deze potten te tillen en te verplaatsen.
Dat werd lichamelijk toch wel veel te zwaar.
 
 
Kort voor ons vertrek is er brand uitgebroken in de soupkitchen. Het elektriciteitsgebruik is vaak erg hoog en waarschijnlijk is er vóór de meterkast iets misgegaan. De meterkast is "ontploft ", waardoor brand ontstond. De brand ging langs de bedrading naar het plafond, maar gelukkig is het daar gestopt.
We zaten natuurlijk wel zonder stroom en met volle koelkasten en vriezers.
De plaatselijke elektriciën heeft erg goed geholpen en de volgende ochtend was hij om 7 uur al druk bezig om de stroomvoorziening weer op gang te krijgen. Dat is gelukkig goed gegaan en om 3 uur 's-middags  hadden we weer elektriciteit. Alle etenswaren waren gelukkig goed gebleven. De schade is beperkt tot een  nieuwe meterkast, nieuwe bedrading en schilderwerk.
Het schoolproject:

We hebben in de soupkitchen een internetverbinding laten installeren. Er zijn geen vaste telefoonlijnen in de Village, dus alles moet draadloos.
Een antenne op het dak, een verbinding naar een router en er kon ook wifi worden aangelegd.

Pearl en de huiswerkleraren kunnen nu ook de nodige informatie van het web halen, downloaden en 
printen, zodat de kinderen van de huiswerkklas er hun voordeel mee kunnen doen.

Van een aantal kinderen waren de schoenen kapot gegaan. De schoenen worden doorlopend
gedragen, dus de slijtage is groot. Vooral in de winter is dat natuurlijk heel vervelend, dus hebben we
een aantal nieuwe schoenen gekocht.

We zijn in het algemeen best tevreden met de resultaten van de kinderen. Het kan natuurlijk altijd  beter, maar we zijn in het bijzonder trots op drie van "onze" kinderen van de basisschool, die het zo
goed hebben gedaan dat het in de krant werd vermeld.

Voor een landelijke schooltest haalde Chloë goud, Venashree haalde zilver en Yolandi zilver plus.
Ook met onze student (Oshwin) gaat het goed. Om voor zijn eerste jaar op College te slagen, moet hij 120 punten halen en halverwege heeft hij er 78 gehaald, waarvan 46 "met onderscheiding ".Kinderkleding: 


We hebben ook deze keer weer kinderkleding meegenomen. Hier een lekkere warme sjaal voor in de winter.
Van een speciale gift hebben we luiers, dekentjes en fleece-kleding kunnen kopen voor de kleintjes.
Intussen liep er een kudde schapen door de Village!

We hopen dat u ook nu weer dit verslag met plezier en belangstelling leest en natuurlijk houden we u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Mocht u intussen vragen hebben over onze activiteiten of het project: aarzel niet om ons te vragen, te emailen of te bellen. Wij informeren u graag.

Vriendelijke groeten,

Namens de Stichting Children's Foodure,
Henk en Leny Schaap

Tel.: 035 5265076

www.childrensfoodure.com


Geen opmerkingen: