zaterdag 28 februari 2015

info februari 2015Beste sponsors, vrienden en belangstellenden,Hieronder een verslag van ons bezoek aan ons project in Zuid-Afrika jongstleden december 2014 – januari 2015.

Het was zomer en dus behoorlijk warm in Sir Lowry’s Pass Village. Dat maakt het werken voor ons wel wat zwaarder maar het is wel prettiger dan in de koude of in de regen. Vooral het komen, begin december, vanuit ons winterse klimaat naar de warmte, vraagt om een aanpassingstijd, maar ook bij terugkomst eind januari, als we in het vliegtuig stappen met 35 graden en weer uitstappen met 3 graden en regen is het even schrikken. Maar we zijn weer geacclimatiseerd en aan het werk.

De soupkitchen:

Het is altijd druk in de soupkitchen en in het bijzonder in de vakanties. De kinderen zijn niet naar school, dus ze komen allemaal tegelijk voor de maaltijden. Maar Pearl en de twee Linda’s doen voortreffelijk werk. Het werk loopt op rolletjes en de kinderen krijgen hun maaltijden en de dagelijkse vitamines. We hebben de twee gasflessen (om mee te koken) aan de buitenkant van de soupkitchen in een "gasbottlestoreroom" laten inbouwen, zodat de plaatsing nu veiliger is. De soupkitchen ziet er goed, schoon en verzorgd uit. De dames letten gelukkig ook goed op de hygiene.

 
Linda aan het werk.
 
Er is (gelukkig) weinig nieuws te melden over de soupkitchen maar het blijft wel een belangrijk deel van ons project.
 
 

Het schoolproject:


December, het einde van een schooljaar en in januari begint het nieuwe schooljaar weer. Hoe eindigde het afgelopen schooljaar voor onze kinderen ? Er waren teleurstellingen maar ook mooie resultaten en die hebben gelukkig de overhand. Als eerste: Simoné is geslaagd voor de highschool. Ze was dit jaar onze enige examen-leerling en ze heeft het waargemaakt. Met mooie resultaten. Simoné gaat nu voor een overbruggingsjaar leren en werken als sociaalwerkster op de plaatselijke primaryschool en daarna gaat ze een 2-jarige opleiding volgen aan de Politieschool in Philippi.


 

Simoné met haar diploma. Heel veel succes Simoné !
 
En de rest, in cijfers ? We zijn het schooljaar 2014 gestart met 52 leerlingen. We hebben helaas 10 drop-outs: ze gaan niet meer naar school, komen ook niet meer bij ons opdagen, verdwijnen uit het zicht, kortom: we zijn ze verloren. Het is natuurlijk erg veel, 10 kinderen, maar naar de lokale maatstaven is het niet veel. Eén van de kinderen is blijven zitten; zij blijft in ons sponsorprogramma en mag het nog een keer proberen. Eén is er geslaagd (Simoné), en de andere 40 zijn allemaal over gegaan. We zijn dus best tevreden.
We hebben een aantal nieuwe sponsor-kinderen kunnen selecteren en aannemen voor het schooljaar 2015. We zijn nu gestart met 41 kinderen op de primaryschool en 20 leerlingen op de highschool. Van de highschoolleerlingen hebben we er nu 6 in de examenklas (in "matriek") en het streven is om ze aan het eind van het schooljaar alle 6 met hun diploma te zien.
Voor het nieuwe schooljaar hebben we de leraren van de huiswerkklas voorzien van nieuwe studieboeken, die aansluiten aan de te geven lesstof in alle klassen van de highschool. De huisvesting voor de huiswerkklas levert steeds weer een nieuwe uitdaging op, (want we hebben geen eigen huisvesting) maar we hopen ook dit tot een goede oplossing te brengen.
We hebben nu ook één kind (Oswhin) uit de village in het sponsorprogramma kunnen opnemen voor zijn studie aan het College (enigszins vergelijkbaar met onze HBO). Oshwin woont nu ook niet meer in de Village maar in een "koshuis". Ieder kwartaal worden we (door de mentor op het college) op de hoogte gehouden van de vorderingen van Oshwin. Natuurlijk wensen we Oshwin heel veel succes.
Alle schoolkinderen zijn voor 2015 ook weer voorzien van alle schoolbenodigdheden, kleding, schooluniform, enz. Dat betekende heel veel werk, maar uiteindelijk is het voor alle 61 kinderen weer gelukt.
We zijn dan ook weer vol goede moed het nieuwe schooljaar ingegaan maar niet nadat we een kerst/einde-schooljaar-uitje hebben georganiseerd voor onze 41 primarykinderen.

Kerst/eindejaars-uitje met de kinderen van 6 tot 12 jaar:
 
Dit jaar gingen we met 37 (van de 41) kinderen naar Route 44. In een grote tent hadden we een sportevenement georganiseerd.
De bus stond buiten de Village te wachten

Toen we aankwamen stond "coach Kyle" met zijn medewerkers al enthousiast te zwaaien. Terwijl de kinderen aan het sporten waren, schoven wij de tafeltjes aan elkaar en zetten we, voor in de pauze, alvast de limonade en eigengemaakte cupcakes klaar. Het sporten was een groot succes en de kinderen leerden zo ook elkaar kennen als sponsorkind. Je hoort er ook bij. We hebben dit jaar wel 18 nieuwe kinderen !


 
 In de pauze hebben we de kinderen die op hun eindrapport van 2014 alleen maar cijfers 6 en 7 (en dat zijn dus de hoogste op de schaal van 1 tot 7) naar voren geroepen, op de stoelen en in het zonnetje gezet. Ook een cadeautje voor deze kinderen.
Na afloop aten we gezamenlijk een "boerewors-roll" (gemaakt door onze kok), met limonade en als toetje een appel. In de bus op de terugweg hadden we nog chips.

Toen alle kinderen zingend in de bus terugkwamen in de Village, kregen ze ook nog hun kerstcadeau. Het was een geweldige dag, met veel plezier.
 
 
 
Kennismakings-uitje met de highschool-kinderen:
 
 
Kort voor het begin van het schooljaar 2015, hebben we een evenement georganiseerd voor de oudere kinderen.
’s-Morgens vertrokken we met (alle !!) 21 kinderen en de twee huiswerkklas-leraren en Pearl naar een mooie locatie voor een sport- en teambuildingevent, ook onder leiding van coach Kyle. We gingen met twee busjes en toen we op de locatie aankwamen zagen we op alle gezichten "wat moeten we hier ?" Maar coach Kyle zette de muziek aan en begon met het programma
  
Als eerste werd een touw gespannen en er werden twee teams gevormd. Alle deelnemers moesten door elkaar over het touw worden gewerkt. Het was een hilarisch gezicht en de kinderen werden fanatiek. Ze moesten elkaar helpen en ook op elkaar vertrouwen. Het was ontzettend leuk om te zien hoe de grotere jongens (van 17 jaar) de nieuwe kinderen (van 13-14 jaar) hielpen. En dat was ook de opzet; vorm met elkaar één groep.
In de pauzes hadden we limonade en wat chips om de hoofden koel te houden.
Zo kwamen er nog een aantal spelen, waar iedereen vol plezier aan meedeed. Hierna zijn we via MacDonalds weer teruggegaan naar de Village. 
Aan het eind van het programma nog een "cooling down" en een kringgesprek.
 
Ook dit was een erg leuke dag !
Kinderkleding:

We hebben ook deze keer weer kinderkleding mee kunnen nemen en enkele sponsors (onder u) hadden ons contant geld gegeven waarvan we ter plaatse winterkleding voor de allerkleinsten hebben gekocht. Pearl zorgt ervoor dat het bij de juiste mensen/kinderen terecht komt.

We hopen dat u ook nu weer dit verslag met plezier en belangstelling leest en natuurlijk houden we u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Mocht u intussen vragen hebben over onze activiteiten of het project: aarzel niet om ons te vragen, te emailen of te bellen. Wij informeren u graag.

Vriendelijke groeten,

Namens de Stichting Children’s Foodure, Henk en Leny Schaap tel.: 035 52 65 076

www.childrensfoodure.com
 
 
 
 

Geen opmerkingen: