vrijdag 11 februari 2011

Van 2010 naar 2011.

De soupkitchen
Het was weer erg druk in de soupkitchen. Wij waren er nu ook tijdens de schoolvakantie (tot 13 januari 2011) en dan is het extra druk.
Wanneer we zelf bij het uitdelen van het eten konden zijn (en helpen) hebben we ook gewerkt aan de organisatie daarvan door het invoeren van groepen. Eérst de kleine kinderen en daarna de groteren, maar niet meer dan 50 tegelijk. Deze 50 gaan dan eerst eten; daarna gaat de soupkitchen leeg en kunnen de volgende 50 komen. Door de grote toeloop werd het anders veel te druk en onoverzichtelijk want alle kinderen willen graag eten, enwel tegelijkertijd. Door nu controle bij de ingang door te voeren verloopt alles niet alleen beter maar hebben we ook goed toezicht op onze kleine gasten.
Gelukkig hebben we onze vrijwilligers die wekelijks met Pearl de boodschappen doen en ook de omringende winkelbedrijven brengen regelmatig voorraden eten. Shoprite brengt vaak een 70-liter-ketel met kant en klare soep en brood; de Lions uit Somerset-West brengen vaak groenten en bij Woolworths mogen we iedere week eten ophalen. En véél.Het feit dat we nu al geruime tijd eten en zeker ook vitamines aan de kinderen kunnen geven is goed te zien. Veel kinderen die er eerder lichamelijk gewoon slecht uitzagen zien er nu beter uit. Vooral op het hoofd en de huid is goed te zien dat ze betere voeding en vitamines krijgen.
In februari 2011 worden er reparaties aan het dak van de soupkitchen gedaan en in april willen we een goed hekwerk rondom laten plaatsen. Volgende keer kunnen we hier verslag over uitbrengen.
Auntie Meg, een van de helpsters van het eerste uur, is per 1 januari 2011 met pensioen gegaan. Pearl heeft gelukkig een opvolgster kunnen vinden, Hanna. We zijn best blij met het nieuwe trio: Pearl, Penelope en Hanna.


Het schoolwerk:

Doordat het schooljaar in Zuid-Afrika gelijk is aan het kalanderjaar zijn december en januari voor ons de drukste maanden in het schoolprojekt. We zijn er vanaf 12 december tot eind januari danook veel mee bezig geweest.

Allereerst hebben we helaas afscheid moeten nemen van 6 kinderen. In het afgelopen jaar hebben ze geen inzet getoond. Ze gingen helemaal niet meer (of te weinig) naar school, niet meer naar de huiswerkklas, en ze wilden dat ook niet veranderen. We hebben in de loop van het jaar wel met ze gesproken want je ziet het al wel gebeuren, maar uiteindelijk kunnen we niet doorgaan.
Jammer, want wat zal er verder van ze terechtkomen.
Ook hebben we nieuwe kinderen in ons programma kunnen opnemen. We hebben nu in totaal 52 kinderen in het schoolprogramma voor 2011.
Een aantal kinderen hebben ons rond de kerst "bedank-brieven" gebracht voor de hulp. We kunnen die niet aan iedereen doorsturen maar de kinderen hebben de hulp ook te danken aan alle sponsors, dus de bedank-brieven zijn ook voor alle sponsors.
Esmeralda Niemand schreef ons: "jullie tegoed bestaat uit een hartelijke omhelzing, honderden goede wensen en een ontstellend aantal glimlachen, met een nooit meer bestaande vervaldatum". Nou, zo kunnen we er wel weer tegenaan.

Kleding kopen:
Zoals jullie weten geven we al "onze" 52 kinderen naast de schoolkleding, ook één set gewone kleding zodat ze ook buiten schooltijd fatsoenlijk gekleed kunnen zijn. Voor 52 kinderen is dat een hele organisatie.
We kopen bijna alles bij Ackermans waar we vooraf afspraken mee maken. Ackermans doneerde aan ons SAR 3.500 voor deze kinderen en gaf ook nog 6 grote dozen met kleding voor de mensen in Sir Lowry's Pass Village.
We hebben busjes ingehuurd voor het transport van alle kinderen naar de winkel,waar de kinderen de kleding ook nog moeten passen, zodat we de "operatie kleding" in 2 dagen konden uitvoeren.
De tekorten, verschillen en foutjes vergden ook nog enkele dagen maar alles was geregeld voordat de scholen weer openden.
Het was een goede ervaring om te zien dat alle kinderen er ook echt blij mee zijn.Kerstfeest met de kinderen:

We hadden dit jaar fysieke hulp van vrienden die bij ons in Zuid-Afrika waren en ook van een aantal vrijwillige medewerkers van Maersk uit Kaapstad. In totaal waren we dan ook met 13 personen maar er was ook best veel te regelen.
Er kwamen uiteindelijk 300 kinderen in de communityhall die allemaal bezig gehouden werden met liedjes zingen én we hadden een echte dj met apparatuur.
Iedereen kreeg een goede maaltijd en ijs toe.
Kids2kids had mooie en veel cadeau's aangeleverd zodat we boven de 300, ook aan de kinderen die aan het eind van de middag nog buiten stonden een cadeau'tje konden geven, met een ijsje en wat snoep.
Het was een prima geslaagd evenement. ! Veel dank voor alle hulp !

Schoolbenodigdheden:

De kinderen moeten zelf zorgen voor alle schoolbenodigdheden, zoals schriften, pennen, potloden, liniaal, gum, puntenslijper, schaartje, kaftpapier, plastic folie, calculator, kleurpotloden, kladschriften, enz. Dat kopen we voor alle 52 kinderen bij een groothandel in Kaapstad.
Het is een soort zelfbedienings-groothandel waar het héél erg druk is en ook een complete chaos. We moeten steeds zelf op onze trolley's letten want anders halen anderen er weer uit wat ze zelf nodig hebben. Het is duwen en trekken maar bijvoorbeeld alleen al aan gewone schriften met harde kaft hebben we er wel 520 nodig, 10 voor ieder kind, dus de prijs is heel belangrijk.
Grote hoeveelheden dus, die we moeten vervoeren met een "bakkie".
Eerst bepalen hoeveel we in totaal nodig hebben van ieder artikel, dan met 4 personen naar Kaapstad om in te kopen en dan weer met 4 man sorteren per kind. Het neemt meerdere dagen in beslag maar het is prima gelukt. We hadden nog maar weinig na-bestellingen.

De pret-dagen:
We hebben de pret-dagen gesplitst in twee fases.

voor de kleintjes
De eerste (halve) dag gingen we met de 10 jongste kinderen naar een speelzaal in de mall, Kidz@theMall. Glijbanen, ballenbakken, luchtkussens, een hotdog eten en limonade drinken en tot slot nog wat chips. Dolle pret en weer met een busje terug.
Alle kinderen waren netjes gekleed en schoon, behalve één.

Die heeft Pearl eerst nog gewassen en gekleed in de soupkitchen, voor vertrek.
Het was een geslaagde dag.voor de groten
Met 42 grotere kinderen en 8 begeleiders vertrokken we om 08.30 uur vanaf de soupkitchen naar Spier.
Op Spier is een roofvogel-opvang. Om 09.30 uur worden de roofvogels gevoederd en daar mochten we bij zijn. Een goede uitleg met rondleiding en we mochten allemaal wel een roofvogel op onze handschoen (of bovenop Henk´s hoofd).
Daarna kregen we een voorlichting met film in een klaskamer over cheetah's en leopards; die worden daar ook opgevangen. Het was heel interessant en ook leuk.
Na een limonade en wat chips gingen we in de busjes (3 stuks) naar Helderberg Nature Reserve voor onze picknick. We hadden zelf 120 broodjes gekocht en ook 120 hamburgers die Pearl al heel vroeg in de ochtend in de soupkitchen tot complete hamburgers met ketchup had gemaakt. Er was ook nog 120 x limonade, 60 appels, 60 popcorn en vaten water zodat er voor iedereen voldoende te picknicken was.Het was erg warm weer en we zaten en lagen allemaal heerlijk in de schaduw te genieten.
Toch nog maar een kleine speurtocht? Al snel had iedereen Henk gevonden want hij had nog voor iedereen een heerlijk ijsje geregeld.

Tijdens de picknick hebben we 6 van onze kinderen naar voren gehaald. Zij hadden heel goede cijfers op hun schoolrapport en we hebben ze apart een klein cadeautje gegeven om ze te stimuleren en ook om de anderen daardoor te activeren.

Toen terug in de bus naar de soupkitchen waar we aan alle kinderen - ze waren er nu toch allemaal - hun kleding en schoolbenodigdheden hebben uitgedeeld.

Het was een heel mooie, geslaagde dag, met ook veel plezier.

De schoolbezoeken:

Nadat de scholen waren begonnen hebben we die ook moeten bezoeken. Verschillende kinderen moesten worden ingeschreven op hun nieuwe school, van lagere school naar middelbaar, en dat gaat nog op een heel ouderwetse en handmatige manier waardoor het veel tijd vergt.
We hebben ook het schoolgeld voor 2011 voor ieder kind betaald en we proberen dat met de administratie van iedere school zodanig te regelen dat we een totaalbedrag vanuit Nederland rechtstreeks op de bankrekening van de school kunnen betalen. Dat is uiteindelijk makkelijker dan b.v. 20.000 Rand eerst in 7 keer te moeten pinnen om dan met zoveel contant geld naar een school te gaan. Ook veiliger. Het is wel gelukt voor de schoolgelden, maar de schooluniformen moeten we ook op de scholen door de kinderen laten passen en daar ook kopen, en dus betalen. En dat moet toch nog contant. Met veel passen en meten en weer terugkomen - want de scholen hebben niet veel in voorraad - is alles weer gelukt zodat na de tweede week op school al onze kinderen weer helemaal verzorgd zijn.

De huiswerkklas:

Ook de huiswerkklas is weer gestart. Sylvia (de docente) gaat nu met de kinderen bezien welke ondersteuning ze nodig hebben. We mogen ook weer een jaar gratis gebruik maken van een ruimte in de communityhall.Nou, we hebben voor alle 52 kinderen de basisvoorwaarden weer kunnen invullen. Het is grotendeels aan henzelf om inzet te tonen om tot goede leerresultaten te komen.
Wij hebben er best vertrouwen in en we blijven ze natuurlijk door de loop van het jaar volgen; voor de eerste keer weer in hun herfstvakantie, a.s. april.Het was de afgelopen maanden een heel drukke tijd, maar het geeft heel veel bevrediging dat we kunnen vaststellen dat het zowel in de soupkitchen alsook met het schoolprojekt goed gaat.

Heel veel dank aan alle vrijwilligers, belangstellenden en sponsors, voor jullie financiele en ook morele ondersteuning. Zonder jullie hulp en inspanning zou het niet kunnen.

!! Heel veel dank namens de kinderen van Sir Lowry's Pass Village !!

Geen opmerkingen: