donderdag 28 augustus 2008

WinterwerkEind mei en juni 2008 hebben wij weer doorgebracht in Zuid-Afrika
Er was veel werk te doen voor de kinderen en de soupkitchen en in juni is het winter.
Niet echt koud, soms 15-20 graden maar soms 2 graden; vooral 's-nachts, en dan hebben de bewoners het wel koud want er is geen verwarming in de huisjes.
Ook wel een regentijd, maar dat moet wel want anders is er in de zomer geen watervoorraad.
We hebben kleding die we van jullie hebben meegekregen kunnen uitdelen.

Het was druk in de soupkitchen. De Stichting sponsort nu zelf dagelijks voor ca. 125 kinderen een maaltijd maar er komt gelukkig ook opvolging door sponsors uit de omgeving. Zo sponsort de cafetaria van Woolworth voor de volgende 6 maanden wekelijks een hoeveelheid eten en brengen de Lions uit Sommerset-West regelmatig een grote hoeveelheid broden. Dan zitten de koelkast en de vriezer vol en komen er dagelijks wel ca. 300 kinderen eten
Vooral nu in de winter is er dan ruimtegebrek en eten de kinderen weer buiten. Maar er wordt nu een afdak rond de soupkitchen gebouwd, met bankjes eronder zodat er wel droog gegeten kan worden. Ook hebben we een nieuwe grote en energiezuinige magnetron kunnen kopen.

De Stichting heeft het afdak en de apparatuur kunnen financieren uit ontvangen eenmalige giften. Ook waren er meer stoelen, tafels, bestek, borden, bekers e.d. nodig en die hebben we gelukkig ook kunnen kopen. Ze zijn gemaakt van gerecycled materiaal dus ook nog goed voor het milieu.
Naast het eten voor de kinderen geven we nu ook aan de kleintjes vitamine in vloeibare vorm door de pap of de melk.
Voor zieke kinderen hebben we een (ook vloeibare) koortsremmer en hoestdrank.

Pearl moet nu iedere week veel meer inkopen doen en bij Woolworth moeten we het eten wekelijks ophalen. Tussendoor bieden ook nog andere gulle gevers voedsel aan maar die moet meestal ook worden opgehaald. Er is dus regelmatig transport nodig en als wij er niet zijn dreigde dit een probleem te worden.
Met locale hulp hebben we in de omgeving 8 personen gevonden waarmee we een rooster hebben opgesteld om Pearl te begeleiden zodat ieder nu hoogstens eens per twee of drie weken hoeft te rijden. Gelukkig hebben we dit logistieke probleem hiermee in ieder geval tot eind oktober kunnen oplossen.

Maar dit bezoek was voor ons nog meer de tijd voor de schoolkinderen.
De Stichting sponsort nu 35 kinderen voor hun schoolgeld, schriften, pennen e.d. en ook het schooluniform. 27 kinderen op de basisschool (Primary) en 8 op het middelbaar onderwijs (High School) en Leny heeft zich daar intensief mee bezig gehouden. Voor alle kinderen moesten weer de scholen worden bezocht om hun schoolkleding aan te schaffen en te betalen maar er waren ook veel kinderen die eigenlijk helemaal geen fatsoenlijke kleding en schoenen hadden. Die moesten in groepjes van 4 worden meegenomen naar de winkel om daar het nodige aan te schaffen.

Het is een bijzondere ervaring en erg dankbaar werk. Vier een beetje bange kinderen van school ophalen en in de auto mee naar een winkel waar ze kleding en schoenen krijgen.
Dan komen ze langzaam los. En als we ze dan ook nog een keer meenemen voor een hamburger en een milkshake komen ze pas echt los. Glunderende gezichtjes en weer lachend naar school.
Wat een feest om dat te mogen doen ! en wat mooi dat dit mogelijk is dankzij jullie sponsoring !

In de hutjes op de foto bovenaan wonen ook kinderen die naar de soupkitchen komen.
Als ik daar 's-morgens aankom zijn ze aan het zingen: "Happy birthday to you".
Vraag ik: Wie is er nu jarig ?
Zeggen ze: Niemand, maar we zingen zo graag.

Namens de kinderen bedankt voor jullie sponsoring en we hopen zo door te kunnen gaan !!
Tot volgende keer.

Geen opmerkingen: