dinsdag 6 juni 2017

verslag bezoek mei 2017


Beste sponsors, vrienden en belangstellenden,

Na een kort – tussentijds – verblijf in Zuid-Afrika even een verslag over de voortgang van ons project. De soupkitchen:  Na onze aankomst starten we altijd met een bespreking met Pearl. We horen dan hoe het intussen gaat, wat onze aandacht vraagt en waar we het eerst mee gaan beginnen. Daarna dus aan de slag ! Zolang wij in Sir Lowry’s Pass zijn doet Leny elke dinsdag samen met Pearl de boodschappen voor de soupkitchen, dus ook nu weer.
Als we er niet zijn, hebben we gelukkig een aantal plaatselijke vrijwilligers die dan om beurten met Pearl de boodschappen doen. Iedere paar maanden maken wij, in overleg met de vrijwilligers, vanuit Nederland een “rij-schema”.
Dat functioneert tot nu toe goed, hoewel er wel zo nu en dan een tekort aan vrijwilligers komt.
De Pharmacie heeft weer een voorraad vitamines bezorgd bij de soupkitchen waar we wel mee uitkomen tot ons volgende bezoek (in augustus a.s.).
Als we in de gelegenheid waren, gingen we ook zoveel mogelijk naar de soupkitchen om te helpen bij het uitdelen van het eten.
Een aantal highschoolkinderen komt al vroeg bij de soupkitchen om een lunch mee te kunnen nemen naar school. De boterhammen gaan mee in hun “kosbakkie” en als ze ’s-middags met de schoolbus terugkomen is er een warme maaltijd voor alle kinderen. Afgelopen januari waren we al op zoek gegaan naar een lokale naaister, die veel van de schoolkleding voor onze kinderen kan maken en die hebben we nu gevonden.We kunnen die kleding ook op de school kopen, maar we besteden liever het werk uit aan de plaatselijke bevolking. We kunnen op die manier ook lokaal werk – en dus inkomen – creeren. We hebben nu een eerste order geplaatst voor 23 track-suites en we zullen bij ons volgende bezoek zien of dat goed gemaakt is. Dan kunnen we het werk voor het volgende schooljaar misschien uitbreiden.
We hebben ook weer veel kinderkleding kunnen meenemen en aan de kinderen uitgedeeld. Deze keer was het voornamelijk winterkleding, lekker warm, want het wordt nu winter in Zuid-Afrika.
Het schoolproject: We hebben met onze twee huiswerkleraren een paar besprekingen gehad.
Het valt niet mee om 59 kinderen bij hun studie te ondersteunen, ook omdat ze variëren van de eerste klas primaryschool (graad 1) tot en met de examenklas van de highschool (graad 12). We ontvangen al wel veel informatie over de schoolresultaten van de kinderen en we bespreken met de leraren hoe dit kan worden gebruikt om de kinderen gericht te helpen.
Onze studenten.
Oshwin studeert Human Resources Management (HRM) en is in 2017 begonnen aan zijn derde jaar (van de vier). In het eerste semester 2017 werden 4 vakken behandeld (Accounting, Business Management, Human Resources Management en Marketing). Hij heeft voor alle vakken een voldoende gescoord. Een mooi tussenresultaat dus.
Banelee studeert nu voor het eerste jaar (van de drie) aan het Career and Design College; een beroepsopleiding in de architectuur. In het eerste semester 2017 had ze wat praktische uitdagingen met het vak Computer Aided Drawings (CAD), maar haar theoretische kennis was al wel voldoende. Een goede start.
Begin mei hebben we een gesprek gehad met beiden, voordat ze de week daarna weer een examenweek hadden. Voor Banelee werd het ook haar eerste presentatie van een eigen ontwerp. Ze had naar eigen inzicht een jacuzzi ontworpen en die op schaal gemaakt van ijsstokjes.

Ons volgende bezoek aan het project staat al geboekt voor half augustus tot half september. Natuurlijk houden we u daarna ook weer op de hoogte van de gebeurtenissen.  Hartelijk dank voor uw belangstelling en betrokkenheid bij de kinderen van Sir Lowry’s Pass Village ! Mocht u intussen vragen hebben over onze activiteiten of het project: aarzel niet om ons te vragen, te emailen of te bellen. Wij informeren u graag.

Vriendelijke groeten,
namens de Stichting Children’s Foodure,

Henk en Leny Schaap
tel.: 035  52 65 076
www.childrensfoodure.nl

Geen opmerkingen: